Ne mondd, hogy nem láttad jönni

2017. október 19. 16:30 - Pápay György

Valahol el kell kezdeni. Nemcsak ezt a blogot, hanem a kampányt is.

Mondjuk aki 2010-ben azt mondta volna, hogy 2017-ben majd a Fidesz ellen készülök kampányolni, azt valószínűleg körberöhögöm. Ahogy körberöhögtem volna azt is, aki 2014-ben, a választás után azt mondja, hogy egy év múlva a Magyar Nemzetnél fogok dolgozni. Hiszen addigra már kizsilipeltem a NER-ből, arra pedig nem sok jel utalt, hogy hamarosan a Nemzet is ki fog zsilipelni. Én legalábbis ezt nem láttam jönni. Ahogy persze sok minden mást sem.

vonat.jpg

Amikor idén júniusban leköszöntem a Nemzettől, két dologban voltam biztos. Az egyik, hogy bármennyire szeretem is a klasszikus publicisztikát, annak a műfajnak többé-kevésbé leáldozott. Olyan csavar lett a nyilvánosság-gépezetben, amelyik csak önmagában forog, és nem forgat meg egy másikat: ugyanazok olvassák és ugyanazok írják egymásnak. Olyan ez, mint a kortárs szépirodalmi kritika: azt is ugyanazok írják egymásnak, közben a közönség meg egészen más könyveket olvas. Nem mintha azt várná az ember, hogy ír két-három jó publicisztikát, és hopp, összeomlik a rendszer. De a politikai közbeszéd és a róla való beszéd talán még sohase távolodott el ennyire egymástól, mint manapság.

A másik, amiben biztos voltam, hogy ha így megy tovább, a Fidesznek újra kétharmada lesz. És ha az lesz, akkor nem mondhatja senki, hogy na, ezt nem láttam jönni. A napnál is világosabb, hogy ha a kormánypártnak van két-két és fél millió szimpatizánsa, akik minden körülmények között rá szavaznak, az ellenzék pedig megosztott, akkor nemhogy kormányváltás nem lesz, de (hála az új választási rendszernek) nyakunkon az újabb kétharmad. És tudjuk, hogy amikor kétharmada van, akkor a Fidesz még azoknak is tud meglepetést szerezni, akik csak a legrosszabbat várták tőle.

Ebben a helyzetben két dolgot tehet az ember. Az egyik, hogy a kívülállást választja, a muszáj-Kasszandra pózt, hogy aztán utólag elmondhassa, hogy na én megmondtam. Ettől még nem lesz jobb se neki, se az országnak. A másik, hogy beleáll, és megpróbál valamit tenni az ellen, ami meggyőződése szerint a legrosszabb. Márpedig meggyőződésem szerint semmi sem tehet olyan rosszat a magyar politikai kultúrának, mint ha a Fidesz erőpolitikája újabb kétharmados megerősítést kap. (Ha már a gödör alján vagyunk, legalább ne ássunk tovább.) Arra pedig végképp nem vagyok kíváncsi, milyen rendszerszintű újítással állna elő Orbán Viktor, hogy aztán soha az életben ne győzhessen semmilyen ellenzéki formáció.

Más kérdés, hogy a magam részéről se a baloldalra, se a Jobbikra nem tudnék jó szívvel szavazni. Legalábbis ha az volna a kérdés, melyiküket látnám szívesen kormányon. Ha viszont az a kérdés, hogy a szavazatommal hozzájárulnék-e ahhoz, hogy legalább kétharmad ne legyen, akkor egyértelmű, hogy bárkire (na jó, szinte bárkire) hajlandó lennék szavazni. És egyre inkább úgy tűnt, hogy ezzel nem vagyok egyedül. Innen jött a Viszlát, kétharmad! ötlete: egy olyan szavazási stratégiáé, amely azoknak szól, akik hozzám hasonló cipőben járnak. És mindenkinek, aki nem akar újabb kétharmadot.

Valahol el kell kezdeni, és én egy bloggal kezdtem szeptember elején, ha már ehhez értek valamelyest. Így, hogy már volt egy létező felület, meg tudtam keresni a környezetemben néhány embert azzal, hogy álljanak bele velem együtt. Múlt héten kijöttünk a szavazók összefogásáról szóló javaslatunkkal (a tömeges taktikai szavazás receptjének fancy elnevezése), ma pedig elindítottuk a saját kampányunkat. Saját erőnkből és kicsiben, egyelőre a közösségi médiában. Én persze látom magam előtt, milyen kampányt építenék fel erre az ötletre, ha lenne pár százmillióm (pláne milliárdom!), de egyelőre főzünk abból, amink van. Valahol el kell kezdeni.

Arra persze hamar rájöttem, hogy nem fogok tudni fél évig kizárólag a kétharmadról írni. Legalábbis abban a formában biztosan nem, ahogy a Viszlát, kétharmad! felületein teszem. S ha már a klasszikus publicisztika halott (éljen soká!), akkor új formát kellett találnom. Innen jött ennek a blognak az ötlete, amely félig a résztvevő kampánynaplója, félig a kívülálló (legalábbis a pártokon és a pártmédián kívül álló) véleményfelülete. Hogy mi lesz belőle, meglátjuk. Bevallom, még én sem látom, de valahol ezt is el kell kezdeni.

És hogy miért pont Kézműves politika? (Miért pont Üvegtigris? Miért, mi legyen? Fapuma?) Lehet, hogy a "kézműves" jelző lejáratott, de a nagyüzemi politika még lejáratottabb. És ez nem a fideszes új elit kizárólagos bűne, hanem az egész politikai elité. Hogy klasszikust idézzek (félre): nem értük haragszom, hanem ellenük. Valahol erről szól ez a történet. És arról, hogy te se mondhasd, hogy nem láttad jönni.

(Fotó: Unsplash)

A Kézműves politika a Viszlát, kétharmad! társoldala. A Facebookon itt tudod követni, a Viszlát, kétharmad! kampányt pedig itt.

128 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kezmuvespolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr8213029090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joskapista27 2017.10.20. 01:35:37

Taktikai szavazással kapcsolatban egy ilyen oldalra lenne nagy szükség, mint ez: www.tactical2017.com/ (ez a brit választásokra készült)

Sajnos persze ehhez Magyarországon hiányoznak a megfelelő mérési adatok. Ezzel együtt tök jó lenne, ha valaki foglalkozna ezzel (főleg ha te sem tudod még, mit érdemes csinálni).

joskapista27 2017.10.20. 01:35:37

Taktikai szavazással kapcsolatban egy ilyen oldalra lenne nagy szükség, mint ez: www.tactical2017.com/ (ez a brit választásokra készült)

Sajnos persze ehhez Magyarországon hiányoznak a megfelelő mérési adatok. Ezzel együtt tök jó lenne, ha valaki foglalkozna ezzel (főleg ha te sem tudod még, mit érdemes csinálni).

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.20. 06:51:54

"A napnál is világosabb, hogy ha a kormánypártnak van két-két és fél millió szimpatizánsa, akik minden körülmények között rá szavaznak"

Ez így tévedés.

Alig 200 ezer van, aki minden körülmények között a Fideszre szavaz.

leponex 2017.10.20. 07:42:14

" ugyanazok írják egymásnak, közben a közönség meg egészen más könyveket olvas."

Hát így valahogy, tényleg.
Írjátok a gonosz nerről a temérdek publit, hogy a népeknek így meg úgy de nagyondenagyonelegük van belőle, félnekrettegnek, meg gyűlölnek, taktaktak ....

Oszt nem értetek semmit.
Hogy mégsenem van úgy.

Az a kétmillió biza rögvest másfelé szavaz, ha tényleg elégedetlen és lát egy jobb alternatívát, .... de ezt már ezerszer kommentelték derék bloggereinknek, de azok, Ti toljátok tovább a mantrát ...

Talán elsőként nem magyarázni, gyalázni, megdönteni, hanem megérteni kéne ezt a rendszert.
Minden rondaságával együtt.

De ha nem, hát nem, találjatok ki újabb formáit a publicisztikáitoknak , hátha.

PS: én már akkor kizsilipeltem a MN-ből, amikor még lelkesen ott toltátok amit-akit most ott gyepáltok.
Sz@r volt akkor is, most is, - bár érthetetlen okokból néha volt, van egy-egy olvasható is benne.

"Adalékmentes tartalom mindazoknak"
Ja.
Miért nem mindjárt objektív és független?

Ákosking 2017.10.20. 07:43:43

Ennél jobban nem lehet megfogalmazni azt, ami a fejemben van. Köszi!

$pi$ 2017.10.20. 08:00:47

"Más kérdés, hogy a magam részéről se a baloldalra, se a Jobbikra nem tudnék jó szívvel szavazni."

Akkor igencsak hiábavaló mindenféle elméleteket gyártani, hogy az emberek azért szavaznak a fideszre, mert mindenféle körülmények közt a fideszre szavaznának.

Az emberek azért szavaznak a fideszre, mert sem a baloldalt, sem a jobbikot nem akarják. Occam borotvája... felesleges feltételezéseket ne tegyél, a lehető legegyszerűbb magyarázat valószínűleg a legigazabb is.

Mr. Waszabi 2017.10.20. 08:10:52

Az elég nagy baj, ha nem látta jönni. De, vigasztalja, hogy mások sem. Mármint újságírók.

Egy néhai Népszabadságos újságíróval beszélgettem 2010 őszén, a manyup bedarálás kapcsán. Mondtam neki, hogy ez csak a kezdet, és ha ezt lenyúlják, akkor mindent le fognak nyúlni, nagyjából mint a weimari köztársaságban a 30-as években Hitlerék. Erre ő: ne mondjak már ilyet, túl sötéten látom a dolgot, ő ezt nem hiszi, hogy megtörténhet.
Ehhez képest ma már a Népszabadság sem létezik és a megyei lapok is propaganda újságok lettek. Egyelőre az nem látszik, hogy mikorra múlik ki ez a turbó fokozaton felépített diktatúra.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2017.10.20. 08:25:09

@leponex: "PS: én már akkor kizsilipeltem a MN-ből, amikor még lelkesen ott toltátok amit-akit most ott gyepáltok.
Sz@r volt akkor is, most is, - bár érthetetlen okokból néha volt, van egy-egy olvasható is benne."

Ez így talán kissé dehonesztáló egy újság egész pályafutására, szerkesztőíre, újságíróira nézve. A Magyar Nemzetnek és az egykori Népszabadságnak is volt/van egy kifejezetten szerethető, intelligens, tanulságos, informatív, szívvel és lélekkel írt, és az olvasókat is megérintő arca: ez a Hétvégi melléklet, a szombati példány. Több mint harminc éven át olvastam ezt pl. a Népszabadságban, apám előfizetésén keresztül kézhez kapva, és ez volt az a terület, ahol szerény meglátásom szerint az említett újságok a legjobbat nyújtották. Ezekben kifejezetten jó publicisztikák, elemzések láttak napvilágot, minden témában: politika, társadalom, lélektan, építészet, kultúra minden ága, országjárás, országbemutatás. Az MN-mél ma is így van. A politikai szelek nyomorgattták, és nyomorgatják őket minden nap: megfelelési kényszer, irányított valóság...de azért dereng ott némi fény.

Amiért inkább általános gond sújtja őket, az nyomtatott napilapok reakcióidejéből adódó korszerűtlenség: egy ilyen világban azonnal és ott kell lenni, és az információáramlásra frissen kell reagálni. Én azt gyanítom, hogy az MN is elkerülhetetlenül hetilap lesz: a nyomtatott sajtó sorsa és útja. És arra jó. Van idő feldolgozni, átrágni az eseményeket. Talán nem sok idő ez sem, de jóval több, mint amit egy napilap megengedhet magának lapzárta előtt, a nyomdai, terjesztési átfutásokkal.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2017.10.20. 08:36:40

@Mr. Waszabi: "Egyelőre az nem látszik, hogy mikorra múlik ki ez a turbó fokozaton felépített diktatúra." Nem diktatúra, legfeljebb csak egy erőszakos, hibás, gyenge minőségű, 27 éve rossz alapokon nyugvó és rosszul kezelt demokrácia, aminek rogyadoznak a tartóoszlopai, és amit eltolnak a falig, amíg az EU és a gazdasági kényszerűség ezt megengedi, de kimúlni akkor fog ha

1. Demokratikus választásokon legyőzik.
2. A Viktor visszavonul.
3. A Viktornak összeomlik a keringési rendszere és infarktust kap, mert az látható, hogy az egészségét beáldozta a buliba, függetlenül attól, hogy ki, hogyan ítéli meg a munkásságát, vagy a személyét. Ez utóbbi esetben a csőcselék azonnal egymás torkának ugrik a fideszben, mert a fidesz, az maga a Viktor. A Viktor nélkül nincs fidesz, a Viktor nélkül nincs győzelem. Ha beadja a kulcsot, a karrieristák, talpnyalók, kitartottak, politikai zombik egyetlen másodperc alatt széthordják és erodálják a pártot, és pánikszerűen felszámolják önmagukat.

Európai téridő 2017.10.20. 08:58:28

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Vagyis az 1,8-2,3 milliós madaréknak azért nyújtani is kell valamit, ugye?
@zord íjász: Azért a hétvégi mellékletek is a korlátozott terjedelem korlátai között "vergődnek", és az ütős is harmatgyengévé tud válni bennük.
@Mr. Waszabi: A weimari köztársaságot kéretik nem összekeverni a hitlerájjal. A goebbelsi propagandaminisztérium és az "egyirányúsított" (Gleichschaltung) sajtó, média a hitleráj idején volt. És akkor mit gondoljunk az ex-FDJ-os Mutti-exelvtársnőt fényező mai német médiáról? A weimari "demokrácia", benne az akkori komcsi-szocdem párharc utórezgései lennének?

Bolshevik 2017.10.20. 09:09:09

"Ne mondd, hogy nem láttad jönni"
Ez magyar nyelven van? Nem csönget meg egy csengőt. Inkább vonatroncsnak tűnik az efféle anglicizmus. Bár lehet ideje ráharapni a lövedékre, és elfogadni az angol idiómák magyarra tükörfordítását, de ez nem az én csésze teám. Ez csak az én két fillérem!

high up! 2017.10.20. 09:25:28

1. Há igen tényleg ez megy 2010-től Orbaneszku alatt: BIRKA társadalmat kitenyészteni nagyüzemi méretekben. Ez sikerült Orbaneszkunak, Birkanisztánban réteg jelenséggé zsugorodott a polgári értelmiség, nincsenek már sehol szellemi, szakmai viták, népfelvilágosítói népművelői alkotások. Csak elmebeteg Ortbaneszkuk, Német Szilárdok és a hasonló aljanépség van. Az orbanszkui társadalom politika eredménye, hogy a csőcselék nagyobbra nőtt mint Rákosi alatt és ma ők uralkodnak az ország felett (ennek eredményei meg is vannak!)

2. A fideszkomcsiknak nincsen 2-2,5 millió fundamentalista híve, max csak 1 millió. A többi az üresefejű csőcselék, amelyik egy nap pont úgy fog teljesen váratlanul a gazdija ellen fordulni és akasztásért hőbörögni, mint Kádár, Ceaucescu csőcseléke.

3. Aki tehát Orbaneszku diktátort le akarja váltani, annak a csőcseléket kell a maga oldalára megnyerni. Ehhez meg a blog felület és a tekervényes áhítozgatások szebb ország meg jobb egészségügy meg kevesebb kutyaszarért az utcán - teljesen alkalmatlan.

4. A csőcseléket csak a valaki elleni hergeléssel tudod a magad oldalára megnyerni. És a blog felületröl le kell jönni és a faluba el kell menni, együtt kell inni a kocsmában az ostoba M1-en kiművelt népséggel. A csőcselék ma fullra van hiszterizálva a migráns, Soros, Brüsszel ellen. Aki annyira bolond, hogy azt hiszi, hogy ezt a behiszterizált üresfejü milliós tömeget majd lightos kormány kritikákkal fogja maga mellé állítani, az már jobb ha ma leteszi a lantot oszt nem erőlködik éveket, évtizedeket feleslegbe.

5. A csőcseléket Orbaneszku, meg a tolvaj bandája ellen kell fullra behiszterizálni, az Orbanszku klán komplett lesittesére felhergelni. Erre jobban fog habzani a csőcselék szája mint a migránsra, erre lehet szavazatokat építeni.

FOLYTASSUK!

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.20. 09:31:29

@joskapista27:

Mo-on egészen más a helyzet eleve. Pl. nincs Fidesz-ellenes többség.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.20. 09:33:31

@Mr. Waszabi:

A manyup likválása nagy győzelem volt, s még Brüsszel is kénytelen volt kimondani, hogy semmi baj vele. Ez a ballibák nagy fájdalma azóta is.

jolka40 2017.10.20. 09:39:56

@high up!: Sajnos így van. Vidéken élek, naponta tapasztalom.

jolka40 2017.10.20. 09:42:56

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Nem likválták, sőt nem is likvidálták, hanem lenyúlták.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2017.10.20. 10:03:28

@zord íjász: Ez jobb összefoglaló volt, mint maga a cikk. :-)

GyMasa 2017.10.20. 10:03:32

@Poszt:
...a kormánypártnak van két-két és fél millió szimpatizánsa, akik minden körülmények között rá szavaznak, ...
Ez szerintem nem igaz!
Ebbol a tomegbol nagyon sokan vannak akik csak azert szavaznak a fideszre, mert:
- Hisznek a demorkraciaban, es abban, hogy fontos elmenni szavazni, azaz elni a demokratikus jogaikkal
- Es, amikor elvegzik fejben a haszon elemzest, az jon ki, hogy a fidesszel minimalizalhatjak a vesztesegeiket.
Az ugynavazett ellenzeknek nem kellene tul nagy ordongosseget csinalnia, eleg lenne csak kideriteni, hogy pl. a mostani 5 millio passziv szavazo miert passziv (nyilvan a jo 50%-a alapbol passziv, es azokat meg az orok elettel meg az ingyen sorrel sem lehetne az urnakhoz csalogatni)
Es megprobalni egy olyan programot osszeallitani, ami ezeket az embereket celozza meg.
Ilyen jellegu igeretek:
- A mostani kormany pozitiv tetteinek elismerese, es azok megorzese hatalomra kerules eseten
- Fuggetlne, korrupcio-ellenes nyomozohatosag felallitasa. (Aki akar a koztarsasagi elnokot is elvihet bilincsben az irodajabol. pl. ami Romaniaban van)
- Hiteles gazdasagi program. (kifejezetten kihagyva belole a szocialis juttatsok noveleset, meg a "fizessenek a gazdagok" jellegu, a kozeposztaly esetleges felelmelkedeset csirajaban elfojto terveket)
- Menekultkerdesben az orszag tobbsegi velemenyevel egy iranyba mutato velemeny
- Opcionalisan a regi ugynok-aktak nyilvanossa tetele, es az azokban erintett emberek politikatol valo vegleges eltiltasa. (Itt most a tevoleges resztvevokre gondolok, es meg veleltelnul sem az "X Y apja/anyja ugynok volt, EZERT takarodjon a kozeletbol" jellegu demagogiara)
- Reszletes tervet letenni arra, hogy az illeto part hogyan kivanja helyreallitnai az altala leromboltnak velt demokraciat (Letenni az asztalra AZT az alkotmanytervezetet (szo szerint azt) amelyiket meg kivannak szavazni, Letenni az asztalra azokat a jogszabalyokat, amelyeket meg szeretnenek valtoztatni (itt is szo szerinti verziora gondolok)
- Ugyanezt a valasztasi rendszerrel kapcsolatban is.
- Reszletes utitervet kesziteni rola, hogy mit kivannak tenni a hatalomra jutas utani 1-2-3-4 evben.
De ennek nyomat sem latni az ellenzeki oldalon.
Amit lehet latni az ellenzeki oldalon:
- A teljes tanacstalansagot (nem ertik, miert nem vevo az orszag a progresziv ideologiara)
- Az inkompetenciat ("eddig a kormanyvaltast" tartalmu lozungoknal nem nagyon jutottak messzebre, bar ezugyben a LMP meg a Momentum mostanra legalabb felebredt)
- Azt a szanalmas marakodast, amit mar most folytatnak egymas kinyirasaert, es a hatalmon osztozasert.

satibi 2017.10.20. 10:03:42

@Európai téridő: A mai jobboldali-konzervatív "Mutti" politikai múltja nyugodtan összevethető a mai soviniszta-jobboldali O.V. múltjával.

szcsongor 2017.10.20. 10:08:22

@Bolshevik: Haha, ott a pont.
Rosszul vagyok amikor szó szerinti fordításban kezdenek el használni magyarban egyáltalán nem létező, idegen kifejezéseket.
Nem, nem láttam jönni a vonatot. Kb erre gondolok ha meghallom ezt a mondatot :)

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.20. 10:14:22

@jolka40:

Visszatették a költségvetésbe, ahonnan elsíbolták korábban a manyup-cápák.

Mr. Waszabi 2017.10.20. 10:16:34

@zord íjász: sztem pontosítsuk: 1990-2010 között volt demokrácia. 2010-től pedig szépen le lett építve minden, a demokráciában a hatalmat ellenőrző, attól függetéen kontroll intézmény. Tehát jelenleg már pár éve diktatúra van, ezek hiányában. És akként is működik, lásd pl. ügyészség működése.

Hogy kerültem én ide? 2017.10.20. 10:22:02

Aki 1998 és 2002 között itt élt az országban, láthatta, hogy mit művel már akkor, kicsiben orbán, és ha ennek ismeretében 2010ben mégis a fideszre szavazott, akkor soha, semmilyen mea culpázás mentén sem lesz joga lemosni azt a szégyent, hogy asszisztált ennek a szopós bandának a hatalomra kerüléséhez. Sokra megyünk az efféle bűnbánókkal.

GyMasa 2017.10.20. 10:25:33

@high up!:
1. Hat, ha a "polgari ertelmiseget te ugy definialod, hogy csak a progressziv baloldali ertekrendu reteget veszed bele, es pont leszarod a liberalis (most itt a szo nyugati ertelmeben ertendo liberalisokrol beszelek, es NEM a magyar definicio szerintieket) illetve a jobboldaliakat, akkor valoban egyre kevesebben vannak.
De ennek a te besorolasod az oka, es enm a szamossaguk valtozasa.

2. Pontosan!
Nagyon nagy kar, hogy az ellenzek viszont ahelyett, hogy megszolitana azokat, akik jobb hijjan szavaznak a fideszre, es valodi alternativat kinalna nekik, csak arra kepes, hogy gyalazza, meg ocsarolja oket.
AZtan meg csodalkozik, hoyg "Magyarorszagon nincs igeny a demokraciara", pedig csak szimplan, az emberek nem hulyek, es nincsen szukseguk olyan arrogans pocsokre, akikbol ma nagyreszt az ellenzek all.
Eleg nehez ma az emberek dolga az orszagban, semmi szukseg nincs ra, hogy meg uton-utfelen becsmeereljek is az embert.

3. A csocselek mar a ti oldalatokon all. Csak sajnos kevesen vagytok. Most mar az egyre ertelmesebb embereket kellene megszolitani, de ugye erre az ellenzek eddig teljes mertekben keptelen volt.

4. Na, ezert nem juttok egyrol a kettore!
Az arokasas nem produktiv hozzaalas.
Jelenleg az embereknek vannak elmekeit a szoci kormanyok amokfutasairol, meg van emlekuk, hogy a mostani kormany alatt mar evek ota nincs allamcsod veszely, meg nicnsenek megszoritasok (Tudom, hogy vannak - szerinted - igazsagtalan adok, de sajnos, a tenyek azt mutatjak, hogy ez kevesbe zavarja az embereke, minthogy ismet egy fogalmatlan baloldali vezesse az orszagot.)

5. Eppenhogy nem hiszteriet kellene kelteni, mert , ahogy latod az emberek tobbsege nyugalomra, es bekere vagyik!
A habzo szajra hergeles mar 2014-ben sem valt be, es, ahogy latom most sem all tul jol a szenatok...
Bekes utat kell igerni a nepnek, es akkor talan majd idovel ratok fognak szavazni.

Mr. Waszabi 2017.10.20. 10:27:31

@Európai téridő: nem kevertem, legfeljebb másként értelmezzük. A weimari köztársaság hitlerájjá alakítása egy több lépcsőből álló folyamat volt, 1933-38 között, nem pedig egy egzakt nap, amikortól totális hitlerájjá vált. Pont, mint nálunk az elmúlt években. Nem véletlen, hogy nálunk is az a recept fut, onnan kopírozták.
Persze nálunk nincsenek választásokkor géppuskafészkek a kapualjakban, de ide nem is kell, elintézik sima egzisztenciális megfélemlítéssel, hogy a kedves szavazó odategye az x-et, ahová kell. Most már azért ott tartunk, hogy a kormányhivatalok rongálják az ellenzéki plakátokat, hivatalból, de hát ez még mindig messze van a géppuskás felvigyázástól.
Persze, nem is mondta senki, hogy itt úgy kellene lennie a dolgoknak, ahogy Németországban 80 éve.

Andy73 2017.10.20. 11:01:28

@Bolshevik: Ebben teljesen igazad van.
Helyesen, magyarul így lenne: NE MONDD, HOGY NEM LÁTTAD, HOGY JÖN

Nem mintha ennek több értelme lenne, de legalább magyarul van.

Valahol el kell kezdeni. Először is egy jó címmel. Vagy legalábbis egy elfogadhatóval.

Egyébként nem szeretem sem a bolsevikokat, sem az ötlet nélküli, síránkozó bloggereket.

Andy73 2017.10.20. 11:07:46

Hogy mondjak egy pozítivumot is, a kézműves politika cím tetszik.
Nem mintha egy internetes blogra különösebben illene ez a kifejezés, de azért nem rossz ötlet.
Persze kérdés, hogy mi a cél, mert kézműves termékkel még az 1 % is merész, mondhatni irreális cél.

high up! 2017.10.20. 11:14:47

@GyMasa:

1. Há emmeg hogy néz ki? Te definiálsz valami deformáltat, oszt aztán idevágod nekem kritikának, hogy milyen deformált a definíció? Jól elbeszélgetsz te magadban!

2. Tuggyuk az örökös képletet. Amikor ellenzékben voltunk akkor mi mindig konstrultív kritikát mondtunk, ha kormányon voltunk, akkor meg minket csak mindig gyaláztak. Ez a sirám az "Elmúttnyócévben" is pont így ment a ballibsiktől. A fideszkomcsik, tehát csak folytatják a permanens forradalmat.

3. ". A csocselek mar a ti oldalatokon all. Csak sajnos kevesen vagytok." Hábammeg, én egy választó vagyok. Az, hogy a csőcselék a választók oldalán áll, eleve így van - mi akor az üzeneted? A másik meg mit jelent? Kevés választó van? Mert hogy tömegbehiszterizált csőcselékből ez az ország az Elmútthétévben túltermelte a világ keresletet, az is hótbiztos.

"Most mar az egyre ertelmesebb embereket kellene megszolitani,". Há ezisjó: az ember, aki a NER-ben napról-napra EGYRE értelmesbb lesz. Öcsi, a NER iránya fordított: tömegméreteket ütött a napról napra egyre ostobább, egyre inkább aljanép aránya.

4. Te tényleg hülyébb vagy még a kriptofideszes átlagnál is. Bóvlisztán 2010-ben még az EU28-ak középmezőnyében volt, Orbaneszku alatt az 5. legszegényebb országgá süllyedt le. Cicabogár, a valóság képlete nem az amiket te itt visszaböfizel a fidesz.hu-ról, hanem ez: Minél jobb hírek jönnek Bóvlisztánból, annál többen húznak el az országból. Egy egész generáció hal ki 30 éves korára az országból. Aki marad, azon meg ugye a PISA teszt kimuatta, hogy funkcionális analfabéta.

5. Ne erőlködj a félretájékoztatással: a birka társadalom nyugalomban tartása mindig csak a diktátorok érdeke. Orbaneszku erőpolitkáját csak erővel lehet eltüntetni. Pont úgy mint ahogy az ifjúkommunista Orbaneszku is úgy tünt fel, hogy a kommunistákat a betonba akarta taposni, most is pont erre van szükség: a Orbaneszku diktátort és rendszerét a betonba kell taposni. Aki csak tapizza ezt a rendszert, az lúzer marad.

FOLYTASSUK!

Zsoltbacsi 2017.10.20. 11:23:07

@Mr. Waszabi:

Érdekes, én 1990 óta hallgatom ugyanezeket a szólamokat. TGM egész 90-es évekbeli "produkciója" a fasizmustól való rettegésből állt, és ez valamennyire igaz a komplett maszopra/szadeszre is. Szóval kicsit unalmas már ez a lemez a többségnek, kb annyira lehet komolyan venni, mint a hetente bejelentett államcsődöt,euból kilépést,Orbán megbukását/lemondását minden kedden,tömeges éhséglázadásokat,stb,stb
Biztos emlékszel, hogy a 14es pofáraesés után aznap éjszaka az összefosás színpadán majdnem mindegyik politikus kész tényként állította, hogy ebben a ciklusban előrehozott választások lesznek, aztán még fél-1 évig szintén hetente meghallgattuk ugyanezt. Na ennyire komoly a fasizálódás is.

2017.10.20. 11:24:16

Megint egy zsurnaliszta.

Apám mesélte - még a háború előtt járt egy igen jónevű gimnáziumba -, hogy amikor valaki nagyon hülye volt, a tanárok azt mondták: "Nem baj, fiam, újságíró még lehetsz."

Jó lenne, ha valaki olyan próbálná megváltani a világot, a tisztességes munkát végez.

leponex 2017.10.20. 11:38:57

@zord íjász: valóban, de indokolt a dehon. Néha ráveszem magamat hogy a nyomtatottat megveszem, egy kávé ideje is sok rá, nehezen viselem a primitív demagógiát.
Az online meg olyan: nyomokban tartalmaz sajtóra emlékeztető anyagokat (pl. Hegyi).
PS: épp a tassz cikke indított (talán) vitát, első reakció: index.hu/velemeny/2017/10/20/sajtoszabadsag_media_koltay_andras_tasz_demokracia_nmhh/

Szerintem egy publicisztikának akkor van értelme, ha legalább meg akarta érteni előtte, ami ellen aztán ír.
Az milyen 'publicista', aki bevallottan kampányeszközként jelentkezik be, azzal hogy szinte semmit nem látott előre ? ...

Mint a 'szépemlékű' szocialista önkritika, ami tizenévente rendszeresen belátta hogy annakelőtte nem volt igaza, de majd ezentúl jól fog látni? Adalékmentesen.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.20. 11:40:29

@Zsoltbacsi:

TGM ilyen. Volt már sztálinista, konzervatív, liberális, antisztálinista marxista, de egy valami mindig megvan nála: a rettegés a fasizmustól. Mindig az a fasizmus nála, ami vele ellentétes.

morph on deer 2017.10.20. 11:40:47

@Mr. Waszabi:
Meg azt se, hogy nem fog majd úgy menni, mint akkor.
Jobb lenne tudomásul venni, hogy az “á, csak nem meri” kifejezésről már legalább tíz éve tudjuk, hogy nem helytálló, - nincs felső határ, hogy meddig mennének el.
Bármeddig, ha szükségesnek mutatkozik.

Mit gondolsz, miért lehetetlenítették el a mobilgátas népszavazást?
Mert mozgósító ereje lehetne, amit nem mernek kockáztatni! A néptől tartanak, nem az árvíztől... Mert akkor ki kéne mitatniuk, hogy kik is valójában, az meg még most korai lenne, a forgatókönyv szerint.
De ami késik..!

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.20. 11:41:46

@Hogy kerültem én ide?:

Én nem szavaztam rájuk se 2010-ben, se 2014-ben, de látva halaadásukat a jó irányban, jövőre rájuk fogok, persze még csipesszel az orromon,

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.20. 11:42:42

@Mr. Waszabi:

Nem igaz. 1934-ben már teljesen ki volt építve a hitleri rend.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.20. 11:44:58

@high up!:

"Bóvlisztán 2010-ben még az EU28-ak középmezőnyében volt"

Nem igaz.

GyMasa 2017.10.20. 11:45:39

@high up!:
Latom egy PISA teszten te is megbuknal.
Nekem amugy teljesen mindegy, nyugodtan folytasd csak tovabb.
Mondjuk nagyon ne csodalkozzal, ha az eredmeny is ugyanaz lesz, mint eddig.
Tudod, ha maserdemenyt akarsz elerni, akkor valamit maskeppen kell csinalni.

Zsoltbacsi 2017.10.20. 11:47:42

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Persze, csak illusztráció akart lenni TGM, írhattam volna Hellert,Konrádot,Drágaaranyosbolgárurat is

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.20. 11:49:07

@morph on deer:

Kampányban ezt így kell csinálni: jobb a megelőző hadművelet, mint a nyílt csata.

Egyébként meg az a tény, hogy a ballibek sajnálkoznak pont azt jelzi, nekik se az árvíz a lényge, hanem a csatalehetőség.

Ezt láttuk már az internetadónál is. A ballibek fel voltak dúlva, hogy túl gyorsan hátrál meg a kormányzat, mert az elvette az esélyt a további hangulatkeltéstől. Pedig ha tényleg az adókérdés lett volna a cél, örülniük kellett volna, hogy az ügyük nyert.

Azaz MINDKÉT oldal csak a politikai kampánylehetőség szempontjából szemléli ezeket az állítólag politikamentes ügyeket.

GyMasa 2017.10.20. 11:50:07

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
...Nem igaz...
teljesen felesleges ervelni vele.
Tudod, neki erzesei vannak!
Latod, azt nem ertette meg, hogy miert nem sikeres a strategiajuk, csak erre a "tenyre" futotta neki...

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.20. 11:50:34

@Zsoltbacsi:

TGM-vel az a jó, hogy egy csomó kérdésben nem tartja a ballib szabványt, azaz eretnek, így belülről rombolja a ballibeket. Ezt Konrád is megtette a migránskérdésben egyébként, de csak abban.

Zsoltbacsi 2017.10.20. 11:57:12

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Hát igen, a Jobbiknak is óriási szívességet tettek, amikor folyamatosan el akarták szigetelni, aztán ehelyett sikerült saját magukat bezárni. :)

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.10.20. 11:57:50

Csakhogy tudd.

Simicskának dolgozol.
Értem hogy ez frusztrál, és magyarázatokat gyártassz magad számára, de ettől nem leszel hitelesebb.

Illetve azért valakinek kell komrányoznia is.
Ki legyen szerinted ?

Tekintve hogy akár hiszed akár nem, a Fideszre is a kisebbik rossz elve mentén szavaznak jelenleg az emberek, szerintem értelmetlen a felvetésed.

morph on deer 2017.10.20. 12:01:57

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
“Azaz MINDKÉT oldal csak a politikai kampánylehetőség szempontjából szemléli ezeket az állítólag politikamentes ügyeket.”

Nem szükségképpen, és nyilván nem ez a kiindulási pont. Viszont a kormányzat preemptive reakciója - azon felül, hogy profi - azt is jelzi, hogy nem mernek kockáztatni.
A hasonló esetekből tudható, hogy amikor már beindult valami, akkor már igen nehéz kontrollálni, ha lehet egyáltalán. A lavina sem kanyarodik igazából, meg megállni sem szokott, tehát már a hógolyózókat érdemes rábírni, hogy abbahagyják. ;)

Mr. Waszabi 2017.10.20. 12:05:44

@Zsoltbacsi: hát, egy dolog a ki mit mond, én inkább a tényeket, megtörtént eseményeket részesítem előnyben.
Ebből a szempontból érdekes, hogy mi szükség is van arra, hogy minden hatalom az államnál legyen, sőt mi több, a központi kormányzatnál, ha nincsen vele semmi hatalmi célja a kormánynak? Nekem ez szimplán egyszerű: a teljhatalmat akarják gyakorolni. Más racionális okot nem látok rá. Jó volt az önkormányzatiság szerintem, még ha ott is akadtak visszaélések. Most a Magyar Közlönyből tudja meg a helyi polgármester is, hogy jövőre uszodát épít a kormány a városunkban? Ne már - valami nagyon félrement ezzel a modellel. Engem ez a Párt Központi Bizottságra, meg megyei, városi Végrehajtó Bizottságra emlékeztet erősen.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.20. 12:28:52

@morph on deer:

Háborúban a kockáztatás akkor értelmes, ha hatalmas a lehetséges haszon. Ha ilyen nincs, jobb a kockáztatás hanyagolása.

A konkrét estetben: ha arról lenne szó, hogy egy megnyert népszavazással a ellenzéket le lehetne nullázni, akkor van értelme, de ez nem áll fenn, így értelmetlen az egész.

metax 2017.10.20. 12:47:21

"Mondjuk aki 2010-ben azt mondta volna, hogy 2017-ben majd a Fidesz ellen készülök kampányolni, azt valószínűleg körberöhögöm."

Tudatlan reménykedő kis naiv lélek voltál 2010-ben. Azóta sikeresen továbbfejlődtél. A baj csak az, hogy 2,8 millió választópolgár akkori felelőtlen döntésére azóta ráment az ország. Ez pedig tragédia.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.10.20. 12:47:50

@Mr. Waszabi:

Menniyvel jobb volt már az elkúrók alatt.

Mikor nem építettek, hanem kórházakat, iskolákat zártak be tömegesen központilag vezérelve.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.10.20. 12:49:56

@metax:

" ráment az ország"

na ja..
Bezzeg az elkúrók alatt 140 ezer BRUTTÓ felett 40%-os SZJA-t kellett fizetni.

ma meg átlépte az átlag fizetés a 300-ezres határt, 18%-os SZJA-val.
hvg.hu/gazdasag/20170621_Atlepte_a_magyar_atlagfizetes_a_300_ezres_alomhatart

Skandallum.

Mr. Waszabi 2017.10.20. 12:54:03

@Ballib cenzúrázók réme 25: sztem csak kórházakra nézve releváns, amit írsz. Az önkormányzati tulajdonú iskolákról az önkormányzat döntött a helyi igényeket figyelembe véve. Most sem jobb a helyzet, mivel a fenntartás az önkormányzatok gondja, csak a tanítás államosított.
Kórházak tekintetében meg hát látjuk, mi a helyzet - nem javult, de rosszabbodott. Betonnal nem lehet a szakszemélyzetet pótolni. Na de nem sokára javulni fog a helyzet, mert első körben a rákos betegek kezeléséről jövőre már nem onkológusok döntenek, hanem ügyintézők a TB-nél. Majd adnak kemo helyett egy polonium tablettát, azt helló.

Hogy kerültem én ide? 2017.10.20. 13:11:51

@Ballib cenzúrázók réme 25:
Érdekes, amit írsz, a szelektív memória mintapéldája:
"nem építettek..." - ennek ellenére akárhányszor felhangzik, hogy "a fidesz azért lophat, mert a szocik is loptak", akkor példaként az - ezek szerint nem épült - Kőröshegyi völgyhidat, meg az M6-os szokták felhozni.
"...kórházakat, iskolákat zártak be tömegesen..." - mondjuk egy 20-20 darabos listával (ha már tömegesen) alátámaszthatnád ezt az állítást.

Ja, és kifelejtetted, hogy vasútvonalakat is bezártak; talán erről azért hallgatsz, mert a nagy mellénnyel beígért újranyitás helyett orbánék újabb vonalakat szüntettek meg.

GyMasa 2017.10.20. 13:18:28

@Ballib cenzúrázók réme 25:
Nem baj, majd megin' "fizethetnek a gazdagok"
Csak arra kell kinosan ugyelni, hogy a vonal eleg alacsonyan legyen meghuzva...

colonel Tigh 2017.10.20. 13:19:17

@Mr. Waszabi: Ezt a "nem láttam jönni" dolgot én sem értem. Főleg egy újságírótól, aki vélhetőleg nem egy papucsállatka intelligenciájával bír, és olvasott, tájékozott ember. Nem látta jönni? Már '98 után, az első kormányzása -főleg a második felében- alatt kibújt a szög a zsákból, már akkor teljesen tiszta volt, hogy ez az ember, ha hatalmon marad, vége lesz a jogállamnak.

GyMasa 2017.10.20. 13:22:29

@Hogy kerültem én ide?:
...vasútvonalakat is bezártak...
Igen, AZ volt am az oriasi sporolas!
Sikerult ugy bezarni azokat a vonalakat, hogy a bevetelek teljesen megszuntek rajtuk, mert ugye a szemelyfuvarozast megszuntettek, de
- Egyetlen embert nem kuldtek el.
- A palyafenntartast sem fejeztek be, mivel ugye hivatalosan a teherforgalom az nem szunt meg rajta.
Mondjuk gyakorlatilag nem folyt rajtuk semekkora teherforgalom...
Pont ezert is sikerult gyakorlatilag semmi megtakaritast elerni ezzel a "sporolassal"...

zsoltix 2017.10.20. 13:32:49

@Ballib cenzúrázók réme 25: Véss be bruttó 140 feletti összeget (mondjuk 200 ezret) egy 2010-es, meg egy 2017-es bérkalkulátorba. Nem sok különbség lesz. További kellemes elmúttnyócévezést.

is 2017.10.20. 13:41:14

Egyelore a legkisebb rossz, amit olvasok. Meg mindig ott tart az iro is, hogy az osszes mindenkit, aki 2010 ota megjelent a politikaban, meg mindig lenezi, lesajnalja, beszopja a FIDESZes mantrat roluk. Holott barmelyikuk megkapna a teljes ertelmisegi tamogatast, szakertelmet, tudast, tapasztalatot, emberileg meg 100-szor a jelenlegi bagazs felett allnak.

is 2017.10.20. 13:46:38

@Ballib cenzúrázók réme 25: es mekkora volt a keszpenzado es a bankszamlavezetesi dij? es mekkora volt az AFA? es mennyi cuccot kellett akkoriban a korhaz vinned magad, es mennyit most? es mit kapott akkoriban a gyereked oktatasnak, es mit kap most? es mennyi volt a csaladi potlek, es mennyi most a berhez viszonyitva szazalekban?

kizarolag az SZJA-val jonni az eleg sekelyes szellemi szint.

metax 2017.10.20. 13:48:39

@Ballib cenzúrázók réme 25: Egy aknamunkás nyilván próbálja menteni a helyzetet. Ez lenni te.

Bár most csak részedről az átlagfizetés emelkedésére futotta, írhattad volna még a dzsídípí növekedését, a munkanélküliség csökkenését, stb.: ezek ellenére, mindent összevetve nyugodtan kijelenthető, hogy Magyarország a Fidesz alatt gazdasági-társadalmi és szellemi lezüllésben van.

A GDP-t az eu-s pénzek és néhány autógyár termelése tartja a felszínen. A szám szerint valóban alacsony munkanélküliség kb. félmillió aktív korú polgártársunk egzisztenciális okok és az országban tapasztalható közállapotoktól való menekülés miatti távozása, és a teljes foglalkoztatottsági mutatókba beszámító közmunkásoknak köszönhető.

A MANYUP vagyon elrablásával és felelőtlen elherdálásával egész generációk időskori megélhetését tette kockára a hatalom. Sokan képtelenek az önmegtakarításra. Most még nem fáj, majd évtizedek múlva hiányzik az a pénz, mikor a mai középkorú népesség eléri a nyugdíjas korhatárt, miközben az állami nyugdíjkeret tovább csökken.

Az egészségügyi infrastruktúra katasztrofális állapotban van. A magyar egy beteges nemzet. Ez nyilván nem 2010-ben kezdődött, de kijelenthető, hogy az Orbán-kormányok semmit nem tettek a rossz folyamatok megállítása érdekében.

A közoktatásról szintén ugyanez mondható el, sőt: a Fidesz az elhibázott intézkedéseivel csak tovább lökte azt a lejtőn lefelé. Központosítás, a tanári és tantestületi autonómiák fölszámolása: egyentanterv, egyentankönyv, tantestületek igazgatóválasztási jogának elvonása, az alapítványi iskoláknak való nekimenés...

A színtiszta náci és fasiszta orbáni gyűlöletpolitika megmérgezi a társadalmat, foglyul ejti a lelkeket, befészkeli magát az emberek a tudatába. Ez olyan súlyos bűn, ami még ha máról-holnapra véget érne, még évtizedek múlva is éreztetné a hatását. Orbán és bűntársai egy egész nemzetet tesznek agyhalott rettegő zombivá. Félőlényekké teszi a magyarokat, a félelem pedig bármikor erőszakba csap át, ezt a már tettlegességig fajult esetek példázzák.

Az emberek rosszkedvűek, idegesek. Csak szét kell nézni magunk körül. Frusztráltak - amit a tudatos kormányzati gyűlöletkampány csak tovább fokoz. Minden állami propaganda ellenére a helyzet pedig egyre rosszabb. Még 10 évvel ezelőtt is arany állapotok voltak itt ahhoz képest, ami most van.

konrada 2017.10.20. 14:01:08

@metax:
..de legalábbis egyeseknek mindenképpen.
...s ha ők lesznek többségben - úgy, hogy legalább egymással is egyetértenek - akkor meg lesz a váltás is.

...addig meg - a maguk által kiválasztott okosok tovább dühöngenek azon, hogy csak ők a helikopterek, mindenki más meg hülye...

Zsoltbacsi 2017.10.20. 14:01:55

@is:

Hányszor jöttök még ezzel a faszságokkal? Írd már be a gugliba, hogy bankszámla tranzakciós adó nélkül, vagy valami hasonlót, és válogathatsz kedvedre a díjcsomagok között. Tehát aki veszi azt az 5 perc fáradságot, illetve 1x azt a fél órát, hogy besétáljon számlát nyitni egy fiókba, az semmivel se jár rosszabbul.
Az áfás szöveged is ócska. 2010ben 25 százalék volt mindenre, most meg már 22 körül van átlagosan, és ne gyere a hússal, mert rengeteg dolognak csökkent az áfája azóta (gabona,liszt,hús,tejtermék,temetkezés,ügyvéd,fogorvos,távhő,könyv,gyógyszer,szemüveg,szálloda,internet). Ugye emlékszel arra, amikor 2006os kampányban Ferenc Testvér folyamatosan az áfacsökkentéssel kampányolt, aztán a választások után rögtön ő szüntette meg a kedvezményes 15 százalékos kulcsot?

high up! 2017.10.20. 14:03:40

@GyMasa:

Mása, Mása, miért erőlködsz te itt olyan dolgokban amik nem mennek neked? Inkább hallgass a fideszkomcsi gazdijaid szavára, oszt maradj a konyhában, ott a helyed.
Ilyen moszkovita névvel meg pláne ne ugrálj, bár azt mindenki tudja, hogy a fidesz-fosabbik bandát Moszkvából finanszírozzák meg irányítják.

FOLYTASSUK!

Boross Bence 2017.10.20. 14:08:15

@leponex: Jó, hogy itt vagy, és egyetértek.

Beer Monster 2017.10.20. 14:23:22

"a politikai közbeszéd és a róla való beszéd talán még sohase távolodott el ennyire egymástól, mint manapság"

Pedig ilyen volt a Kádár rendszerben is, A Rákosi rendszerben pedig még távolabb volt egymástól.

GyMasa 2017.10.20. 14:25:50

@is:
...es mekkora volt a keszpenzado es a bankszamlavezetesi dij?...
En inkabb fizetek +2% AFA-t arra, amit EN akarok megvenni, minthogy 20%-kal kevesebb fiezetsem legyen, es azt a 20%-ot az allam koltse el arra, amire o akarja, azzal az onmerseklettel, amivel valaki a mas penzet kolti el sajat magara!
...es mekkora volt az AFA?...
25%, es mekkora volt az SZJA? 40%, es akkor mi van?
...es mennyi cuccot kellett akkoriban a korhaz vinned magad, es mennyit most?...
Nem igazan tudom, mert egyreszt szerencsem volt, hogy nem kellett befekudnom, masreszt majdnem monden mast mar akkor is vagy sulyos kenopnezekert, vagy sulyos aru maganrendelesen kellett elintezni.
...es mit kapott akkoriban a gyereked oktatasnak, es mit kap most?...
Akkor is egy fos volt az oktatas, es most is az, csak most maskeppen fos.
...es mennyi volt a csaladi potlek, es mennyi most a berhez viszonyitva szazalekban?...
Ezt a demagog szarsagot!
A csaladtamogatas igenis sokat novekedett.
Elotte volt nx csaladi potlek, ma meg van ugyanaz a csaladi potlek, meg meg aza dojovairas is.
SZignifikansan tobb penzt ad az allam ma csaladtamogatasra, mit AKKOR.
Az tenyleg pech hogy ebbol, a mai rendszerbol mondjuk a megelhetesi gyerekcsinalok, munkahely nelkul nem profitalnak annyit. Bar, van egy olyan erzesem, hogy ez nem annyira baj.
...kizarolag az SZJA-val jonni az eleg sekelyes szellemi szint...
Hat, ilyen szelektiven emlekezni, es arra verni magadat, az sem egy Nobel gyanus szint.

VT Man 2017.10.20. 14:27:15

@leponex:
"Az a kétmillió biza rögvest másfelé szavaz, ha tényleg elégedetlen és lát egy jobb alternatívát"

Ezt pofázom én is!

Tessék rendes alternatívát mutatni!

Aki azt mondja, hogy az egykulcsos adó jó, a családi adókedvezmény jó, Paks kell, DE ugyanakkor ezt és ezt és ezt máshogy csinálná, jobban csinálná, így és így csinálná...

Na, erre vár a 2 millió ember!

GyMasa 2017.10.20. 14:29:11

@high up!:
Miven, kiscsira, sarokba szoritottak a tenyek?
Mar csak a szemelyeskedes marad?
Latod, pontosan emiatt a stilus miatt szoptatok eddig is, es emiatt fogtok szopni ezutan is!

GyMasa 2017.10.20. 14:31:39

@VT Man:
...Na, erre vár a 2 millió ember!...
Meg annak a 4+ millionak is egy jo resze, aki ma a "kapjatok be ti mind a faszomat" rublikaba tenne az X-et, ha elmenne szavazni.
De, nem!
Nem tenni kell valamit, hanem rinyalni, hogy mindenki szembe jon az autopalyan...

leponex 2017.10.20. 14:35:43

@high up!: :)
hány év óta is szeretnéd hiszterizálni ezt az egyszem csőcselékünket, mindenféle eredmény nélkül?
Szerintem valamit nem jól csinálsz ...
De csak folytasd :))

1ghost 2017.10.20. 14:42:40

@GyMasa:

Hú bazdmeg! Grat! Te már majdnem olyan folyékonyan tudsz hazudni, mint a tolvaj, korrupt orbángazdád!

Tudod mit bazdmeg? A gazdád seggéből kiszedett dolgokkal próbálj kimenni az emberek közé, mondd csak el nekik bátran amit idehazudtál, de arra nagyon vigyázz, hogy a futócipőd viszont otthon ne hagyd, mert akkor kibaszott nagy szarban leszel.

leponex 2017.10.20. 14:45:22

@metax: "A színtiszta náci és fasiszta orbáni gyűlöletpolitika megmérgezi a társadalmat, foglyul ejti a lelkeket, befészkeli magát az emberek a tudatába. "
Ja.
Vagy tán épp az -a tényleg az esztelenséggel határos- 'orbángyűlölet' ejtette foglyul derék bloggereinket (is), akik most már csak abban bíznak (lásd highup barátunkat), hogy fel lehet hergelni egyetlen csőcselékünket egy 'forradalomra', mert amúgy demokratikus választáson esélytelenek?
Lásd Cserdi polgármesterének sosemvolt inzultációja...
Rosszkedvűek vagytok, érthető ...

leponex 2017.10.20. 14:54:55

@VT Man: szerintem erre vár mind a nyolcvalahánymillió is, függetlenül a (párt)szimpátiájától.
Oszt volt aki csődbevitte az országot, IMF-hitellel lehetett csak megúszni 2x is, volt aki meg visszafizette azt.
Tán ezért sem hagyják magukat újabban cső(d)behúzni néhány cikluson keresztül ...
Heába, valamit csak tanult az elmúltsokévből ez a lesajnált csőcselékünk.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.10.20. 14:57:44

@leponex:

Sorosék már dolgoznak a zavargásokon.
highup csak az egyik csicskásuk, ahogy a blogok is.

De az Ukrajnai bulit szerintem itt nem tudják megjátszani.

nemecsekerno_007 2017.10.20. 15:07:23

Sose szavaztam a Fideszre még asszem, de 2018-ban kénytelen leszek. Nehogy az ellenzéknek nevezett balfasz-brigád a hatalom közelébe kerüljön.

Legalább lehetőség nyílik azoknak az intézkedéseknek, reformoknak a folytatására amiket a nagy cirkuszok közepette a háttérben csinálgattak.

Még az is lehet ha van egy kis eszük, hogy ha nyertek akkor ezekbe a reformokba bevonják az ellenzéket is. Legalább megoszlik a felelősség és mindenki számára elfogadhatóbb megoldások születnek. Persze meglátjuk.

leponex 2017.10.20. 15:09:49

@metax: "A MANYUP vagyon elrablásával és felelőtlen elherdálásával egész generációk időskori megélhetését tette kockára a hatalom. Sokan képtelenek az önmegtakarításra. "
Ja.

Kezdjük ott, hogy a 'manyup'-nak becézett liberális projekt abból állt, hogy az állam odaadta ingyen az aktuális nyugdíjak fedezetének egy részét külföldi alapkezelőknek, akiktől azonnal vissza is kérte, hitelbe, de már kamatra. Merthogy a nyugdíjakat valamiből ki kell fizetni.

Ezzel a véget nem érő értelmetlen (mármint az adófizetők szempontját nézve) eladósodással valóban " egész generációk időskori megélhetését tette kockára a (balliberális)hatalom."

Mert se a 'felhalmozott' manyupra, se a hozamra, se a nyugdíjkifizetésre semmiféle garanciát nem vállaltak ( a döntő részben külföldi tulajdonú) alapkezelgetők, csak az állambácsi.

De ha nem hiszed, olvasd el az Eu szakértőjét:
Aztán döntsd el, ki herdált el és mit ...

"EU: Hibás volt a magánpénztári rendszer
Index

2014. február 21., péntek 15:23 |

Nem riasztó a magyar magán-nyugdíjpénztári rendszer megszűntetése Fritz von Nordheim szerint. Az Európai Bizottság foglalkoztatási főigazgatóságának nyugdíjszakértője az MTI szerint úgy vélte, a magyar és a lengyel magán-nyugdíjpénztári rendszer finanszírozási modellje alapvetően hibás volt.

Szerinte a bizottság támogatja, hogy az állami nyugdíjat magánmegtakarítások egészítsék ki, ám a magyar és a lengyel magán-nyugdíjpénztári rendszer sem kiegészítő jellegű nem volt, sem megtakarításnak nem lehetett tekinteni.

"Az történt, hogy az állami nyugdíjakat fedező bevételből egy részt kikanyarítottak, és magánszámlákon helyeztek el, de arra nem volt törekvés, hogy a befizetéseket valóban privatizálják, vagy a kieső állami bevételt pótolják" - magyarázta von Nordheim. Azt mondta, a sikeres magán-nyugdíjpénztári rendszerek valóban magánmegtakarításokat kezelnek, amelyeket az adott ország közvetett támogatással ösztönöz, például a befizetés csökkentheti az adóalapot.

Anita Schwarz, a Világbank európai és közép-ázsiai részlegének vezető közgazdásza, a nyugdíjrendszerekről készült jelentés egyik szerzője úgy vélte, ha magánmegtakarítások egészítik ki az állami nyugdíjat, akkor az állam várhatóan kisebb, enyhébb kiigazítást kell végrehajtson rendszerben, enélkül viszont nagyobb mértékben csökkenteni kell majd a juttatásokat, vagy jobban kitolni a munkavállalók nyugdíjba vonulásának időpontját.

Bár nincs minden ország számára megfelelő sablon, és minden ország maga alakíthatja ki saját nyugdíjrendszerét, a demográfiai fejlemények miatt a végső megoldás az lehet, ha az állami alappillért magánmegtakarítások egészítik ki, mondta Ana Revenga, a Világbank alelnöke, aki a pénzintézet nyugdíjrendszerekről szóló jelentését ismertette pénteken Brüsszelben."

1ghost 2017.10.20. 15:16:34

@leponex:

A legfontosabbat lehagytad te bérhazudozó orbánszolga!

Mnyp esetén az államnak kevesebb nyugdíjat kellett volna fizetni, hiszen a nyugdíjjogosultság 30 százalékát az mnyp fizette volna.

Ti viszont kretén tolvajok a magyarok közel másfélévtizedes megtakarítását, verejtékét - amely halál esetén örökölhető is volt - elloptátok. Volt pénz, nincs pénz.

leponex 2017.10.20. 15:18:39

@Mr. Waszabi: "Most sem jobb a helyzet, mivel a fenntartás az önkormányzatok gondja, csak a tanítás államosított."
kifejtenéd ezt bővebben, vagy csak lemaradtál valamiről ...

leponex 2017.10.20. 15:30:42

@1ghost: még szép, hogy a nyugdíjalapból kilopott manyup úgy 40 év múltán ennek arányában fizette volna a nyugdíj egy részét.
DE mi értelme annak, hogy az állam MOST vesz fel hitelt arra, hogy abból a pénzből MAJD, talán nyugdíjat fizet valaki?

Abban meg végképp semmi (gazdasági) racionalitás nincs, hogy ha már hitelt vesz fel, akkor ezt miért adja oda ingyen, költségmentesen, garanciavállalás nélkül külföldi alapkezelőknek?
Hogy abszurd módon a feléből azonnal állampapírt vegyenek.
Amit azért kellett kibocsátani, mert odaadta a járulékot.

Érted ugye?

A manyup egy (liberális) közgazdasági nonszensz.

leponex 2017.10.20. 15:34:46

@1ghost: "magyarok közel másfélévtizedes megtakarítását, verejtékét - "
:))

Aha, szóval te is úgy takarékoskodsz, hogy hitelt veszel fel, majd odaadod a szomszédnak hogy majd 40 év múlva abból fizesse a nyugdíjad egy részét. Becsszóra.

Ami azt illeti, tényleg ölég verejték kellhetett ahhoz hogy ezt a baromságot kiizzadjátok magatokból :)
Vagy csak belegondoltál, mekkora hülyeség, és kiütött a hidegveríték...
Megértelek.

1ghost 2017.10.20. 15:35:45

@leponex:

Szedd már össze magad, te retkes bérhazudozó! Már az első mondatodban akkorát hazudsz, hogy a köztévé is megirígyelné.

A magánnyugdíjpénztárok honfitársaink vagyonát kezelték és rendkívül szigorú szabályok szerint működtek, rendkívül óvatos, konzervatív befektetési politikát (portfoliokialakítást) kellett követniük. Ezt a törvény szabályozta.

Mindehhez azonban te olyan hülye vagy, mint rezsiszilárd az atomfizikához.

leponex 2017.10.20. 15:48:41

@1ghost: azt a 'vagyonkát' bizony államadósságból halmozták fel, és biza ennek a kamatait annak is fizetnie kell, aki nem volt manyup tag, élete végéig, bezony, valóban törvény volt rá.

És ugyanígy törvény is szabályozott keretek közt szüntette meg, ráadásul aki tényleg manyupot akar magának, azt azóta is megteheti.
Ezt is törvény szabályozza.
Van még kérdésed?

1ghost 2017.10.20. 16:00:37

@leponex:

Fiacskám,grat! Te még a rezsiszilárdnál is hülyébb vagy.

Az államadósság felhalmozásához nem kell manyup, meg lehet tenni anélkül is lásd a fideszkurmányt.

De a dolog lényege ez, hogy az állami nyugdíjkasszában 30% -os csökkenés jött volna létre, mivel ezt átveszi a manyup. A tetves gazdád viszont a magyarok közel másfélévtizedes megtakarítását, szorgalmát, öngondoskodását, biztonságérzetét (a manyup örökölhető) ellopta egy pillanat alatt.

Szarházi tolvajok vagytok, ez az igazság.

GyMasa 2017.10.20. 16:03:40

@1ghost:
Azért mondjuk jó lenne, ha esetleg rámutatnál mondjuk csak 1 hazugságomra.

libsi nóta bárki unja 2017.10.20. 16:25:33

Érti valaki mi ez a redva? Írogatok tehát vagyok? Ez program?

Szaktanár 2017.10.20. 16:42:43

nem tartozik kimondottan a témához, ezért elnézést kérek, de muszáj leírnom, h ez a "nem láttad jönni" a borzasztó tükörfordítása a "didn't see that coming"-nak, és magyarul szépen úgy fejezik ki, h "nem számítottál rá". ne erőszakoljuk már meg a nyelvet, ha nem muszáj. köszönöm, h elmondhattam.

Szaktanár 2017.10.20. 16:47:34

@Bolshevik: ha elolvastam volna a kommentedet, nem kellett volna megírnom a magamét. nagyon egyetértek, találó hsz volt.

Bolshevik 2017.10.20. 16:54:58

@morph on deer: "azt is jelzi, hogy nem mernek kockáztatni. "

Mit nyerhetnek a kockáztatáson? Ha semmit vagy nagyon keveset, akkor miért tennék?

birka menet 2017.10.20. 17:07:47

@GyMasa: En inkabb fizetek +2% AFA-t arra, amit EN akarok megvenni, minthogy 20%-kal kevesebb fiezetsem legyen

Orbánnak pont a magadfajta helyből hülye panalprolik kellenek. Ha ki lenne a nyolc osztályod, akkor csak össze tudnád hozni, hogy a fizetésed 90%-a fogyasztásra megy, jó ha 10%-ot tudsz megtakarításra betervezni. Az indirekt adók, tudod az 60 különadó a lakoságra amit a fidesz barmai vezettek be, azok meg elviszik a megtakarítási részedet is.
Ha meg az élet több ésszel áldott volna meg mint amennyi a felvételi követelmény a Fidesz maffiába, akkor esteleg lett volna esélyed tovább tanulni, aztán a bőrödön érezetd volna meg mit jelent 100 milliárd forintos elvonást az oktatásból a hallgatókon leverni. Meg 500 milliárdos elvonást az egészségügyből a betegeken megspórolni. Meg 20%-os rezsi csökkentésért 3-szoros áron dolgozó villany meg gázsszrelőket meg egyéb szolgáltatásokat kapni.

Na de te csak egy síkhülye fidióta pártkatona vagy, oda meg nem az agyi kapacitás a felvételi követelmény, sőt, az valójában kizáró ok nálatok.

birka menet 2017.10.20. 17:15:14

@leponex:

A manyup konstrukció a jelenben értelmetlen volt, amit lehetett volna jelenbeli államadósság csökkentésre beállamos´üitani.

Csak hogy az orbán maffia a manyupot az utolsó fillérig ellopta. Pontosabban kiprvatizálta a maga elitjének, többek közt az egykulcsos adón keresztül. meg a Rogán meg Kósa által élvezett végtörlesztésen keresztül. Meg a stadionok 100 milliárdjain keresztül.

A manyupban tehát a közgazdasági csapás az volt hogy a nemzetet kirabló Orbán banda kezébe került, akik el is lopták az utolsó fillérig.

Proud Mary 2017.10.20. 18:59:34

láttam jönni, ezért szavaztam a fideszre, és fogok jövőre is

Willkommenskultur 2017.10.20. 19:01:26

@Mr. Waszabi: A manyup lenyúlást beadták az európai bíróságra az meg azt mondta nem volt lenyúlás.

Ez 6 éve volt. Te meg még itt tartasz a népszabis haveroddal. De a népszabi meg a baloldal már ott sem tart ahol 6 éve. szóval reméljük a 2022es kampányban is a nem létező manyup lenyúlás lesz a téma nálatok.

Az állami manyupban az volt a lenyúlás, hogy létrehozták, ez az egyik oka annak hogy nincs eurónk, hogy az államadósság magasabb mint a régióban, és hogy nem vagyunk 2 befektetési kategóriával feljebb, valamint hogy nem alacsonyabbak a hitelkamatok pár%-kal.

Willkommenskultur 2017.10.20. 19:04:52

@birka menet: 'Csak hogy az orbán maffia a manyupot az utolsó fillérig ellopta. Pontosabban kiprvatizálta a maga elitjének, többek közt az egykulcsos adón keresztül. '

prolinézőpontból elit akinek van munkajövedelme, az igaz, de azért mégsem élhet mindenki segélyből

Willkommenskultur 2017.10.20. 19:10:05

Különben abban az egyben egyetértek a poszttal, hogy a fidesz 2/3 veszélyes, és inkább a sima töbségüket támogatnám.

Vagy a simicskásítás előtti nemzetiszocialista jobbikkal még koalában is szívesen látnék kormányt, de a mostanival nem.

A ballibekre remélem hosszú és fájdalmas haláltusa vár, ők nem opció, nem olyan családból származok én. A fővárosi libsigyerekeknek meg mindig lesz vmilyen nevü pártjuk, nagy város az sok a majom. Ennek van létjogosultsága is, de nekem nem opció mert nem vagyok se fővárosi, se libsigyerek.

Európai téridő 2017.10.20. 19:51:33

@Európai téridő: @Mr. Waszabi: 1933. január 30: Hindenburg köztársasági elnök kinevezi Hitlert kancellárrá. 1934. augusztus 2-án meghal. Ezután Hitler törvényt hoz(at) a kancellári és a Vezéri tisztség egyesítéséről, amelyet 19-én egy népszavazással megerősít. A "Machtergreifung", a hatalom megragadásának kardinális időpontjai ezek. A magyar Wilipédia Hitlerről szóló szócikke elég jól részletez más, ehhez kapcsolódó fontos eseményeket is.

kvadrillio 2017.10.20. 20:42:37

TUDTOMMAL BALOGH LELKÉSZ MINISZTERHEZ TARTOZIK AZ OKTATÁS IS....Ő A FELELŐSE, HOGY LEGYEN ELÉG TANÁR..... N AMOSTAKKOR, MIT IS CSINÁLT EDDIG A LELKÉSZ ÚR ?...MINDEN NAP CSAK ÉNEKELGETETT ??????

2017. 10. 20. 12:57
#Oktatás
#Pedagógushiány
#KlebelsbergKözpont
Már azt is felveszik tanárnak, aki legalább egy évet elvégzett a tanárképzőn

A harmincezret is meghaladhatja azoknak a tanóráknak a száma, amelyeket csak helyettesítéssel tudnak megtartani – derült ki a Klebelsberg Központ adataiból, amiket a Népszava kért ki.

A központ válasza szerint a tantárgyfelosztásokban országosan 93 450 pedagógus szerepel, közel 1300 státusznyi tanórát látnak el túlórában a pedagógusok,

vagyis országosan legalább 1300 pedagógus hiányzik.

A KK szerint "ebben semmi szokatlan nincsen, hiszen ez évtizedek óta így működik".

A Népszava azt írja, egy pécsváradi általános iskolába már olyan tanárt is felvennének, akinek még nincs képesítése, de legalább egy évet elvégzett a tanárképzőn.

A Sásdi járásban matematika, fizika, kémia, testnevelő, rajz, ének, fizika, informatika szakos tanárt és gyógypedagógust is keresnek. Egy sarkadi iskolából azt írták: "bármely szakos tanár hiányzik, vagy olyan tanító, aki 5-6. osztályban is taníthat matematikát. Nincs német, angol szakos pedagógus sem, hárman, túlórában oldjuk meg a szakos tanítást, ezt viszont nem bírjuk sokáig".

Korábban portálunk is beszámolt róla: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőn az általános iskolába jelenleg magyar nyelv és irodalom-, matematika- és némettanárt is keresnek, illetve több olyan település van, ahol bármilyen szakos tanárt felvesznek. Csak Budapesten 150 üres állás van tanárok számára. Az iskolák már a Vaterán is próbálnak tanárokat keresni, az oldal állásajánlatai között szeptemberben 407 találat volt a tanár keresőszóra.

Emlékezetes: Rétvári Bence államtitkár a kormánypárti Magyar Időknek nyilatkozva azt mondta, a pedagógushiány nem országos, hanem helyi léptékű jelenség, amelyet az egyes tanintézmények helyettesítéssel kezelnek.
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version

kvadrillio 2017.10.20. 20:57:02

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA.....MINISZTER: BALOG ZOLTÁN.....
3/201
4
.
(IX. 16
.
) EMMI utasítás
az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szervezeti és Működési Szabályzatáról
5. §
A miniszter irányítja.....!!!!! MIÉRT IS NINCS ELÉG TANÁR ????!!!!
a)
a közigazgatási államtitkár,
b)
a parlamenti államtitkár,
c)
az egészségügyért felelős államtitkár,
d)
a család
-
és ifjúság
ügyért felelős államtitkár,
e)
a
z oktatásért
felelős államtitkár,
f)
a
nemzetközi ügyekért felelős
államtitkár,
g)
a kultúráért felelős államtitkár,
h
)
a sport
ért
felelős államtitkár,
i
)
az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár,
j
)
a
szociális ügyekért és
társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár,
k
)
a Miniszteri
és Parlamenti Államtitkári
Kabinet vezetőjének (a továbbiakban: miniszter kabinetfőnöke),
l
)
a miniszteri biztosok,
m
)
az Okt
atási Jogok Biztosa Hivatalának
,
n)
a Stratégiai Főosztály
vezetőjének
,
o)
az Integrált Jogvédelmi Szolgálat vezetőj
ének
tevékenységét

kvadrillio 2017.10.20. 21:00:00

Kormányzat
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Miniszter
Életrajz

Miniszter

Hírek
Életrajz
Vagyonnyilatkozatok
Elérhetőségek

Balog Zoltán életrajza
Balog Zoltán

Balog Zoltán
emberi erőforrások minisztere

1958. január 7-én született Ózdon. Nős, 5 gyermek édesapja. Nyelvismerete: német felsőfokú, C-típusú nyelvvizsga, tárgyalóképes angol nyelvtudás, bibliai görögből német állami nyelvvizsga. Párttagsága nincs.
Református teológiai tanulmányai előtt betanított esztergályosként dolgozott a Diósgyőri Gépgyárban.

TANULMÁNYOK:

1974 és 1976 között békeszolgálati önkéntesként dolgozott egyházi épületek újjáépítési és renoválási munkálatain Wittenbergben, Goppelnben és Drezdában.
1976-ban érettségizett a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában.
1978-tól 1983-ig teológiai stúdiumot folytatott Debrecenben és Budapesten.
1980-ban teológiát tanult Kelet-Berlinben, az Egyesült Protestáns Egyház vendéghallgatójaként.
1981-1983 között 4 szemesztert töltött Halle-ben, a Luther Márton Egyetem Teológia Tanszékén. Ezekben az években aktívan részt vett az NDK evangélikus egyházának békeakcióiban. Összekötő szerepet játszott a keletnémet „békefolyamat“ és a budapesti Dialógus-békecsoport között.
1983-ban szerezte az első lelkészi diplomát a Budapesti Református Teológiai Akadémián.
2002-ben a Semmelweis Egyetemen „mentálhigiénés szakember” képesítést szerzett.

MUNKÁSSÁG:

1980-ban a Püspökszentlászlói Katolikus Szociális Otthonban dolgozik egy évet.
1983-1987 között református lelkész Maglódon és öt szórványgyülekezetben.
1987-1989 az Egyházak Világtanácsa posztgraduális ösztöndíjasa Tübingenben.
1989-ben részt vesz az Első Európai Ökumenikus Találkozón, mint az Európai Egyházak Konferenciája teológiai tanácsadója.
1989. szeptember - a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa megbízásából a Kelet-Németországból menekültek lelkészeként működik a csillebérci menekülttáborban.
1989-1991 óraadó tanár a Budapesti Református Hittudományi Egyetem Újszövetségi Tanszékén.
1991-1996 hittantanár a Budapesti Német Iskolában.
1992-1993 hittantanár a Baár-Madas Református Gimnáziumban. A németországból érkezettek számára bevezető szemináriumok kidolgozása.
1991-1994 között a FIDESZ parlamenti frakciójának egyházpolitikai tanácsadója.
1993-1996 a Bonni Egyetem Ökumenikus Intézetének tudományos munkatársa. Publikációk a következő témában: egyházak és kommunizmus Magyarországon és az NDK-ban.
1996-tól 2006-ig a Budapesti Németajkú Református Egyházközség megválasztott lelkésze. Az egyházközösség keretében működő Protestáns Fórum vezetőjeként közéleti és karitatív tevékenységet folytat (pl. volt kábítószerfüggők tanácsadó szolgálata, erdélyi egyházi és emberjogi kezdeményezések támogatása). A német-magyar Protestáns Fórum vezetőjeként elsőként rendeztek Chagall-kiállítást Magyarországon a Német Evangélikus Egyházközösséggel együttműködve, Budapesten. Fórumvezetőként társalapítója az „Elveszett évek?“ német nyelvű tanulmányi csoportnak, mely 5 éven keresztül közölt munkákat és dolgozta fel a hidegháborúról szóló forrásokat egyházi-teológiai szempontból.
1996-1997-ben a Testnevelési Egyetem Mentálhigiénés Tanszékén dolgozik, mint tudományos ügyvivő.
1998-2002 Orbán Viktor, a Magyar Köztársaság miniszterelnökének főtanácsadója.
1999-től 2012-ig a XX. Század Intézet Közép és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány Felügyelő Bizottságának tagja.
2002-2003 között a Köztársasági Elnök Hivatalában a Társadalompolitikai Főosztály vezetője.
2002-ben a korábbi németajkú Hold utcai protestáns templom újjáépítésének kezdeményezője és vezetője.
2003-tól a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány kurátora és főigazgatója, mely megbízatása 2007. április 16-ával megszűnt. Azóta az Alapítvány kuratóriumi elnöke.
A 2006-os országgyűlési választásokon, országos listán szerez mandátumot. Ezt követően bejelenti, hogy a Magyarországi Református Egyház törvényeinek megfelelően országgyűlési képviselősége idejére, „lelkészi jellege” fenntartásával, lelkészi szolgálatát szünetelteti. Ennek megfelelően a „lelkészi” címet sem használja. Természetesen amennyiben erre felkérést vagy meghívást kap, igehirdetői és egyéb szolgálatot végez.
A 2006 őszi rendőri brutalitás kivizsgálását szorgalmazó parlamenti vizsgálat kezdeményezője és szorgalmazója.

JAHHH..HOGY EM ÉRT A TERÜLETÉHEZ ??? CSAK ÉNEKELNI TUD ??? :o)))

kvadrillio 2017.10.20. 21:00:32

@kvadrillio: ...2006. május 30-tól az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottságának elnöke.
2007. február 26-tól a FIDESZ parlamenti frakcióvezető-helyettese, a FIDESZ Kulturális Kabinet vezetője.
2009 folyamán az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottságának elnökeként - Romani Rose, a Német Szintik és Romák Központi Tanácsa vezetője mellett - támogatja a roma gyilkosságok áldozatai családjainak megsegítését.
2009. augusztus 29-től a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke.
A 2010-es választásokon a Borsod-Abaúj-Zemplén-megyei területi lista 3. helyéről jut be az Országgyűlésbe.
2010. június 1-től a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkára.
2011. május 19. Személyes közreműködésének köszönhetően fogadja el a magyar elnökség idején az Európai Bizottság az Európai Romastratégiát.
2012. május 14-től az emberi erőforrások minisztere.
A 2014-es országgyűlési választásokon a Fidesz-KDNP országos listáján szerez mandátumot.

Willkommenskultur 2017.10.20. 21:06:09

@Európai téridő: mi a baj Hitlerrel? Megint ingyen hadihajókat akar Izrael?

Tököm tele van már, 80 éve nincs Hitler. De azelőtt is csak 12 évet volt, mo-n meg 1 évet a bábja. A komcsik meg itt romboltak 40 évig meg utána, és nincs nagyobb probléma mint adolf bazmeg.

kvadrillio 2017.10.20. 21:11:01

és ehhez a....SZARHOZ, AMIT LÉTREHOZTAK EZEK, ..... eltelt 30 év.......

GyMasa 2017.10.20. 22:01:22

@birka menet:
Te is nyugodjál le, mert nem tesz jót az életkilátásaidnak, ha ilyen idegbeteg vagy.
Én még emlékszem arra az időre, amikor a multinál kapott mérnöki fizetésem 76%-a volt adó, és csak a maradékból takarékoskodhattam. A többi meg ment ki tudja hová.
Aztán, amikor bevezették ezt a mérhetetlenül igazságtalan egykulcsos adót, meg a családi adókedvezményt, akkor megmondom őszintén nem zavart különösebben az a +2% Áfa növekedés.
Mert bőven kompenzálta az, hogy "csak" 54%-a lett a fizetésemnek adó.
A magadfajta ostoba alakok azok, akik a legtöbbet értjék a lehetséges kormányváltásnak, ezzel az értelmetelen, és nívótlan fröcsögéssel.

2017.10.20. 22:28:29

Ez a poszt egy esetben lehet hitelesnek mondható: ha az első fideSS kormány idején még annyira kisgyerek voltál, hogy semmit sem fogtál fel a politikából és később sem jutottál el odáig, hogy utánanézz az akkor történteknek.
Ha az első kormányrajutásuk első évét követően nem ábrándultál ki belőlük végleg, akkor ez csak valami álszent szerecsenmosdatás...
Kb. mint ahogy Simlicska elvtárs hirtelen nagy ellenzéki lett. Annyira hiteles is.

2017.10.20. 22:29:37

@GyMasa: erre szokás mondani, hogy egy egoista szarzsák vagy.

2017.10.20. 22:31:08

@Willkommenskultur: tudjuk, itt nácik nincsenek... te sem vagy az...

prakp 2017.10.20. 22:52:50

@GyMasa: Nem vagyok nyelvtannáci, de az kitűnt, hogy ha mérnök vagy, akkor itt nagy a baj.

Jakab.gipsz 2017.10.20. 22:58:57

Döntsetek !

Sorosisztán és az elmebajos CEU agymosoda és libsi gyár + TGM a vörös diplomás értelmiség, a globalizmus szószólói.

Vagy Magyarország és az Orbán kormány, (ami lehetne hatékonyabb is).

Európai téridő 2017.10.20. 22:59:57

@Willkommenskultur: Nem figyeltél arra, hogy ez a kis "részvita" mi körül is zajlott. És jobb, ha nem merülnek feledésbe azok a német háborús bűnök, még ha a nürnbergi perben képviselt álláspont arról, hogy azok nem évülnek el, meghekkelődött egy salátatörvénybe becsempészett törvényi szakasz révén, úgyhogy mégiscsak elévült.

Jakab.gipsz 2017.10.20. 23:02:46

Döntsetek ! Kikre szavazzunk !

A Soros-CEU agymosodára és a globalizmusra!

Vagy Magyarországra és az Orbán kormányra,

Ez ilyen egyszerű.

GyMasa 2017.10.20. 23:18:42

@hullajelölt88:
Ahogy gondolod, nyilván nagyon jól ismerzs, hogy ilyen mélyreható következtetéseket le tudsz vonni.

GyMasa 2017.10.20. 23:19:18

@prakp:
Akkor egy újabb dolog, amitől retteghetsz.
Érezd jól magad!

GyMasa 2017.10.20. 23:20:56

@hullajelölt88:
@prakp:
Azt már látom, hogy ti is kifogytatok az érdemi érvekből, és már csak a személyeskedés maradt.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2017.10.20. 23:45:12

1) Te tényleg hülye vagy, ha 2010-ben nem láttad, mi lesz a Fideszből. Sokan megírtuk, az egyik maradandó és hivatkozó írás Debreczeni könyve volt. De én is tudom bizonyítani, hogy már 2010 előtt is a Fideszt kritizáltam.

2) Ehhez illő az a bugyután "merjünk kicsik lenni" célkitűzésed, hogy "a Fidesz kormányozzon,csak ne legyen kétharmada!".

3) ennek megfelelően a postod semmiről nem szól.

4) Az olyan barmok, mint te,hozzájárulnak a Fidesz győzelméhez.

leponex 2017.10.21. 00:06:58

@birka menet: "A manyup konstrukció a jelenben értelmetlen volt, amit lehetett volna jelenbeli államadósság csökkentésre beállamos´üitani."

- igen, értelmetlen volt a manyup, egyetértünk
- lehetett vón (mit is?), de ennek sincs semmi értelme :)

- az egész manyup még arra is kevés volt, hogy az előállításához ellopott járulékok fedezetére kibocsátott állampapírokat 'visszavásárolja' az állam, (azaz annyival csökkentse az államadósságot, mint amennyibe a manyup került) hiszen az alapkezelők fix jutalékát, a költségeket, a kamatokat, az államadósságnövekedés miatti cds-felárakból származó további kamatkiadásokat már nem fedezte.

Bizony, a manyup-kaland költségeire felvett hitel kamatait (ami ugye a nominális államadósságot növelte) végtelen ideig fizeti majd az unokád unokája is (ha lesz, természetesen), mert az államadósság arra van kitalálva hogy SOHA ne lehessen visszafizetni, ezért a kamatai folyamatosan terhelik a költségvetést.

Szóval a manyup unikális konstrukció szinte csak és kizárólag az alapkezelgetők fix, kockázatmentes, garanciavállalás nélküli nyereségére lettek optimalizálva.
Beszámítva természetesen az alkotóikat illető költségeket is.

2017.10.21. 07:55:49

@GyMasa: az a pár mondatod elég alapos jellemzést adott. Ilyen önző barmokba kár az érdemi érv. És mondom ezt úgy, hogy vélhetőleg több adót fizettem egy év alatt, mint te eddigi életedben összesen... fingod sincs, a szarul keresőkkel szemben mekkora kibaszás volt az egykulcsos szja... tudom, szerintetek a minimálbéres mind adócsaló.

2017.10.21. 07:57:20

@Jakab.gipsz: menj vissza a pszichiátriára és reklamálj, amiért sikertelen volt a kezelésed, takonynáci!

GyMasa 2017.10.21. 12:48:27

@hullajelölt88:
Akkor eléggé rossz emberismerő lehetsz.
Tudod, erről szól a szólásszabadság.
Neked lehet egy véleményed, amit leírsz, meg nekem is lehet egy véleményem, amit leírok.
Sőt, képzeld, az is lehet, hogy a kettőnk véleménye nem egyezik meg!
Aztán írtam sokmindent.
Aztán elolvastam az aktivitási törénetedet.
Aztán meggondoltam magam.
Sajnálom, hogy ennyire szar életed van.
Komolyan.
Jobbulást kívánok!

2017.10.21. 15:49:40

@GyMasa: újabb bizonyítéka annak, hogy mekkora nulla vagy, mind emberileg, mind agyilag. :D
De csak folytasd, engem szórakoztat.

Proud Mary 2017.10.21. 17:48:01

@hullajelölt88: szerintem szépen beszélj vele, az ő adójából élősködsz

Proud Mary 2017.10.21. 17:49:21

@hullajelölt88: mikor fizettél te több adót, munkanélkülikém?

GyMasa 2017.10.21. 20:22:00

@Proud Mary:
Szerintem hagyjad a csávót, mert nyilvánvalóan egy troll.
Megjelent, és semmit nem szólt a témához, csak nekiállt személyeskedni.

GyMasa 2017.10.21. 22:02:19

@Proud Mary:
De azért lássuk be, ELSŐRE elég ütős beszólás volt :-)

2017.10.22. 11:34:36

@Proud Mary: ki mondta, hogy munkanélküli vagyok? Mikor? Szerintem az első tíz, munkával töltött évem alatt is többet fizettem, mint ti ketten együtt. Élősködni meg a te családod szokása, szóval a frusztrációidat tartsd meg magadnak. Ja, meg annak a vén kurvának, akit anyunak hívtál :D

2017.10.22. 11:35:50

@GyMasa: gondolod? Bőven elég naplopókám az is, amit elsőre leírtál... egyébként miért jó, hogy magaddal beszélgetsz?

Proud Mary 2017.10.22. 20:49:47

@GyMasa: jóó, én erre a gyökrre utazom. papírra írom az infókat, amiket elárul magáról, innen tudom pl, h munkanélküli

@hullajelölt88: te magad

GyMasa 2017.10.22. 21:19:16

@Proud Mary:
Én, azt hiszem, hogy hagyom a csipába a csávót.
Idejött, nem szólt hozzá a témához érdemben, csak elkezdett itt gyalázkodni.
Részemről befejeztem vele az inmterakciót, mert teljesen értelmetlen a dolog.
süti beállítások módosítása